Geloof en zelfonderzoek zijn twee pijlers onder mijn bestaan. Zij vormen mij en hebben een eigen, persoonlijke inhoud gekregen. Thuismonnik getuigt hier op verschillende manieren van: in het kapittel (mijn weblog), in de teksten, gedachten en informatie en in de links die ik aanbied. Geloof en zelfonderzoek zijn mij beide niet van huis uit meegegeven. Ze komen voort uit mijn eigen zoekende, nieuwsgierige geest. Op de foto hierboven ben ik bijna 2 jaar oud en met mijn vader aan de wandel. Van alles trekt mijn aandacht, moet onderzocht en meegenomen worden. Inmiddels de 60 gepasseerd blijven woorden als zoekend en nieuwsgierig kenmerkend voor wie ik ben. Eigenlijk karakteriseert benieuwdheid mijn houding beter dan nieuwsgierigheid. In nieuwsgierigheid zit iets van toe-eigening, benieuwdheid ademt verwondering. Benieuwdheid is de innerlijk houding die past bij focusing.

twee pijlers

Thuismonnik startte ik in 2013 als een weblog met als motto: Op zoek naar de monnik in mijzelf. Het motto van toen geeft het belang van kloosterspiritualiteit aan voor mijn geloofsbeleving. Ik bezoek graag kloosters, voel mij verbonden met de levenskeuze van religieuzen en probeer iets van hun spiritualiteit in mijn leven te integreren. Na mijn doop in 2014 heb ik mij ingeschreven bij de lokale Heilige Norbertusparochie↪, maar ik voel mij meer thuis in kloosters dan in de “kerk om de hoek”. Het menu kloosters laat je kennismaken met dit kloosterlijke aspect van mijn geloofsbeleving. Ook veel berichten in het kapittel en het verhaal over mijn weg naar het katholicisme geven je een beeld hoe ik mijn geloof beleef.

Afdalen in jezelf om waar te nemen wat er in je hart leeft, noemen we zelfonderzoek. Na een relatiecrisis en scheiding startte ik in 1994 voor het eerst serieus met zelfonderzoek toen ik hulp zocht van een psychosynthese-therapeut↪. Ik begon een dagboek waarin ik beschreef wat ik meemaakte en wat ik in mijzelf ontdekte. Ook een klooster kwam in die periode voor het eerst op mijn pad. Sindsdien heb ik veel dagboeken volgeschreven en is schrijven een manier van zelfreflectie gebleven. Verschillende pleisterplaatsen in mijn leven hebben mijn zelfonderzoek gestimuleerd. Berichten in het kapittel en het verhaal over mijn vorming tonen je dit aspect van wie ik ben. Drie bijzondere manieren van zelfonderzoek stel ik aan je voor in het menu zelfonderzoek.