klooster

de wandelmaat

In 2021 was het 25 jaar geleden dat eenmansbureau De Wandelmaat↪ het licht zag. De Wandelmaat is ontstaan naar aanleiding van een afgebroken pelgrimage naar Santiago de Compostela, de bekende pelgrimsstad in Noord-West Spanje. In augustus 1994 ging Henk Woelders, die zich later Pelgrim Henricus ging noemen, alleen op weg. Hij wilde op 1 februari 1995 aankomen in Compostela om er zijn vijftigste verjaardag te vieren. Maar halverwege november brak hij de wandeltocht af. Uit deze ogenschijnlijke mislukking werd de pelgrimswandeling in eigen omgeving geboren, het begin van De Wandelmaat↪.

“Een pelgrim is iemand die leeft met het besef dat alles wat hij kent en bezit, hem gegeven is. Terwijl iedere pelgrim zijn eigen weg gaat, komt hij op zijn pad steeds weer mensen tegen met wie hij voor kortere of langere tijd optrekt. Met hen deelt hij zijn liefde en van hen ontvangt hij liefde. Door zichzelf te zijn kan een pelgrim een vredestichter zijn, iemand die verbroedert en anderen tot steun en voorbeeld is. In wezen zijn alle mensen pelgrims.”

vrijwilligers

De Wandelmaat organiseert kloosterwandelingen vanuit en langs kloosters in Nederland en België. Onder leiding van een ervaren gids ga je samen met een niet te grote groep medepelgrims op pad langs ‘s Heren wegen met kloosters als ankerplaats. Je bent er te gast bij de broeders of zusters en kunt deelnemen aan hun gebedsleven (de vaste gebedsmomenten van het klooster). Een bijzonder moment is altijd het gesprek met een van de bewoners van de kloostergemeenschap. De ontmoetingen met de mensen met wie je optrekt, leiden vaak tot bijzondere gesprekken. Je proeft hoe het is om deel uit te maken van een bijzondere vorm van leven: in gemeenschap met medezoekers zoals jij.

De stichting die in 2013 het stokje van Pelgrim Henricus overnam, bestaat volledig uit vrijwilligers. Een van die vrijwilligers was ikzelf tot ik in 2018 mijn administratieve taken overdroeg. Afgelopen zaterdag, 2 april 2022, troffen zo’n 30 mensen die bij De Wandelmaat en Pelgrim Henricus betrokken zijn (geweest) elkaar in Fochteloo (Frl.). We stonden daar stil bij 25 jaar De Wandelmaat↪: corona maakte een ontmoeting vorig jaar onmogelijk. Geheel in de geest van De Wandelmaat waren er mooie ontmoetingen en gesprekken en een wandeling in het Fochtelooerveen. Het is bijzonder om te beseffen hoeveel mensen – de vrijwilligers maar ook de reisgenoten in al die jaren – door Henricus’ ideaal zijn geraakt.

Nieuwsgierig geworden? Bezoek de website↪ van De Wandelmaat.