completen

het voltooien van de cirkel

De completen vormen de afsluiting van de kloosterdag. We betreden het holst van de nacht. Tijdens de completen vraag je jezelf af wat er verkeerd is gegaan die dag. Vaak zul je ontdekken dat dingen fout gaan als je reageert of ergens aan begint zonder dat je eerst stilstaat, kijkt en met een doelbewuste, heldere geest aan de slag gaat.

De completen verbinden het einde van de dag met het einde van het leven zelf. Ze versterken het idee dat ons dagritme parallel loopt aan het ritme van ons leven. De manier waarop we elk uur en elke dag leven, bepaalt het karakter van ons leven.

Tijdens de completen betreed je de nacht. De nacht roept in ons een instinctieve angst op voor gevaar. In wezen is de duisternis onze angst voor het onbekende. We vrezen de duisternis om ons heen, omdat we de duisternis van de verborgen gebieden van onze ziel vrezen. De completen nodigen je uit om met dit innerlijke besef de duisternis met vertrouwen en geloof tegemoet te treden. De completen moedigen ons aan om met vertrouwen onder ogen te zien, dat de kosmos feitelijk voor ons gereed ligt, als een verzorgend thuis. Je mag schuilen onder Gods vleugels, zoals de psalm het formuleert.

Als je bent voorbereid door de completen, treed je jouw nachtrust met diep vertrouwen en vreugdevolle verwachting tegemoet. Je poogt je hart te openen voor de zegen van de rust en de belofte van dromen. Je mag vertrouwen in het unieke van jouw persoonlijkheid, die gedijt in een sfeer van zich-in-de-wereld-veilig-voelen en thuis voelen.