kloosters

Kloosters zijn unieke plekken in onze seculiere westerse wereld. Je vindt er gemeenschappen van mannen of vrouwen die samenleven vanuit een gemeenschappelijk ideaal. Zij hebben elkaar niet als huisgenoot uitgekozen zoals in een woongroep of commune, maar zijn reisgenoten op dezelfde weg. Ze hebben gekozen voor een specifieke orde (gesticht vóór ca. 1550) of congregatie (later gesticht). Ze hebben een lange periode van vorming en onderscheiding achter de rug om te weten of het charisma van die orde voor hen de juiste keuze is. Veel ordes en congregaties kennen ook een beweging van leken.

Er zijn ordes waar je intreedt om de rest van je leven te wonen en werken op dezelfde plaats. Dit geldt voor kloosters en abdijen van contemplatieve ordes zoals benedictijnen en cisterciënzers↪. Er zijn ook ordes waar je intreedt om uitgezonden te worden naar plaatsen in de maatschappij waar je nodig bent. Dat geldt voor actieve ordes en voor ordes met een gemengd leven (contemplatie en actie), zoals dominicanen↪ en franciscanen↪. Dominicanen en franciscanen wonen deels in kloosters (en onderhouden dan het koorgebed) en deels daarbuiten. Vaak (niet altijd) is de vrouwelijke tak echt contemplatief en wonen de zusters hun hele leven in hetzelfde klooster. Jezuïeten↪ wonen in gemeenschappen of alleen en kennen geen verplicht koorgebed.

kennismaken

Op deze website (in het kapittel en in dit menu) vind je allerhande informatie over kloosters en over de inspiratie die zij mij bieden. Maar er zijn ook veel andere bronnen waaruit je kunt putten. Zo hebben veel kloosters en abdijen tegenwoordig prachtige websites, waar de kloosterlingen je kennis laten maken met hun leven. Veel kloosters en abdijen hebben een gastenverblijf, waar je na aanmelding welkom bent. De koepelorganisatie voor religieuzen in Nederland is de KNR, de Konferentie Nederlandse Religieuzen↪. Zij onderhoudt een zeer informatieve website met o.a. informatie over religieus leven, roeping en gastenverblijven in Nederland. Voor kloosters in België (en ook Nederland) raadpleeg je het beste de Kloostergids↪.

Een prachtige manier om kennis te maken met het kloosterleven is om op pad te gaan met De Wandelmaat↪. Bij De Wandelmaat vind je meerdaagse kloosterwandelreizen. Tijdens zo’n reis verblijf je in een kleine groep van maximaal 10 à 12 mensen met een gids (vrijwilliger) in een klooster. Je bent als gasten uitgenodigd om het koorgebed, de getijden, mee te beleven. Er is altijd voorzien in een gesprek met een van de bewoners van het klooster. Vanuit het klooster ga je dagelijks naar buiten op pad en verken je de omgeving. Wandelen, logeren in een klooster, genieten van de natuur, andere mensen ontmoeten en je verwonderen maken een reis met De Wandelmaat↪ bijzonder. De woorden ontmoeten, stilte, onthaasten en verwondering geven kort weer wat je op je reis zult ervaren met een klooster als thuisbasis.